WARE LIEFDE

Oopjen, je bent weer terug in het Louvre en je hebt natuurlijk je geliefde Marten meegenomen. Welkom!

De eerste keer dat ik jullie ontmoette dacht ik dat het om een gearrangeerde verbintenis ging. Marten Soolmans handelaar in peper en oprichter van de van suikerraffinaderij “’t Vagevuur”, vermogend man en Oopjen Coppit met een bruidsschat van 35.000 gulden. Marten, jij was door Rembrandt met trotse blik afgeschilderd en je geeft haar de handschoen, symbool van het huwelijk, maar Oopjen, jij leek me wat aarzelend. Toch zijn jullie sinds jullie trouwen in 1633 (Oopjen natuurlijk in een modieuze zwarte bruidsjapon) onafscheidelijk. Samen in het rijksmuseum, samen naar het restauratieatelier, samen op reis en daar hangen jullie weer naast elkaar. Jullie liefdeshuwelijk duurt al 390 jaar!
Wie doet dat jullie na?

Elke keer ben ik onder de indruk van jullie kleding. Geribd pak, linten, rozetten (wat een joekels op je schoenen, Marten!) en je vrouw in zijden japon, parels en diamanten, een zwarte stokwaaier aan haar ceintuurgordel. Zijn het struisvogelveren? Beiden dragen jullie een platte kraag van kant en manchetten. Ik hoor jullie tegen je verbaasde ouders zeggen; ‘Wij willen niet meer zo’n onhandige molensteenkraag’.
En nog even onder ons, Oopjen, ik dacht dat je een beuling, zo’n opvulrol voor een mooier silhouet, onder je rok droeg. ‘Wijvenspek’ heette dat toch in de volksmond? Maar natuurlijk, het was een ‘buikje’! Hendrikje is geboren in dat jaar.
Zal ik hier wat mensen trekken om jullie in je twee meter hoge lijsten op te zoeken?

In 2016 hebben Nederland en Frankrijk deze in 1634 vervaardigde pendantportretten van Rembrandt gezamenlijk gekocht. Ze maakten de afspraak dat ze beurtelings in het Rijksmuseum en in het Louvre zouden hangen. Vijf jaar waren ze publiekslievelingen in het Rijksmuseum, nu ‘les préferés des visiteurs du Louvre’.

Musée du Louvre
Rembrandtzaal
2e verdieping van Vleugel Richelieu
Parijs

Dit bericht werd geplaatst in Non classé. Bookmark de permalink .

Plaats een reactie