Binnenkort meer!

Maakt de giraffe geluid?
De hoofdpersonen Saint-Hilaire en Atir hadden meningsverschillen over het geluid van de giraffe. De wetenschapper zei dat ze volledig stom was en Atir beweerde dat ze wel degelijke een geluid uitstootte.Wie had er gelijk, wat weten we nu?
Heel lang vermoedde men dat giraffen geen klanken konden voortbrengen door de lengte van hun luchtpijp, maar giraffenhengsten maken -heel zelden- ‘s nachts een brommend, zoemend geluid.
Pas recent is ontdekt dat ze door middel van subsonische geluiden, onder de 20 hertz, communiceren. Geloei, gesnuif, gesis en fluit-achtige geluiden behoren tot hun repertoire. De wetenschappers moeten er nog achter komen wat ze te zeggen hebben.
Tong en speeksel:
In zijn notitie ‘Sur la girafe’ schreef de zoöloog Geoffroy Saint-Hilaire in 1827 dat het lievelingsvoedsel van de giraffe het blad van de acacia was. Atir heeft hem dit geleerd: ‘Ze is gek op bladeren van de mimosa en vooral van de acacia, ondanks de gemene stekels die daaraan zitten. Met haar ruwe, taaie tong voelt ze die niet.’
De tong van de giraffe is meer dan 40 cm lang. Deze draait ze om de takken en rits de bladeren ervan af. Door de melanine is deze blauwzwart gekleurd. Geeft dit donkere pigment een bescherming tegen uv-stralen? De experts zijn er nog niet zeker van.
Het speeksel van de giraffe is bestand tegen een giftige en bittere stof in het blad van de acacia: tannine. De acacia heeft nog een afweermiddel: ethyline, waardoor andere acaciabomen in de buurt weer meer melanine vormen. Om te voorkomen dat de bomen deze bittere stof ontwikkelen verandert de giraffe regelmatig van boom en loopt altijd tegen de wind in te eten.