C Persbericht

NIEUWE ROMAN VAN AGNITA DE RANITZ

Historie

In juli 1741 komt in Rotterdam een VOC-schip uit India aan, met aan boord een neushoorn, een dier dat niemand in Europa eerder zag. Zij reist met haar eigenaar, kapitein Douwe Mout, door heel Europa. Overal is ze een sensatie; kunstenaars beelden haar veelvuldig af en geleerden bestuderen haar nauwkeurig van kop tot staart.

Tentoonstelling

In het Rijksmuseum is van 30 september 2022 tot 15 januari 2023 in de Philipsvleugel een tentoonstelling te bezoeken over Clara. Met het verhaal van Clara laat deze tentoonstelling zien hoe nieuwe kennis een wereldbeeld veranderde en welke centrale rol kunst hierin speelde. Hoogtepunt is het levensgrote en ten poten uit portret uit het Staatliches Museum in Schwerin dat Jean-Baptiste Oudry in 1749 in Parijs van Clara schilderde.

Publiciteit

NRC publiceerde een artikel over de tentoonstelling in het Rijksmuseum:

https://www.nrc.nl/nieuws/2022/08/24/hoe-de-18e-eeuwse-neushoorn-clara-verwerkt-werd-in-franse-kapsels

De Roman

Auteur: Agnita de Ranitz

Titel: Clara, de eerste neushoorn in Nederland

ISBN: 9789083114583

Aantal pagina’s: 250

Verkoopprijs: €22,99

Achter in het boek is een katern met full colour illustraties opgenomen

Over het boek:

Als Douwe Mout in 1740 kapitein wordt op een VOC-schip en daarmee in Bengalen arriveert, verandert zijn leven op slag als hij oog in oog komt te staan met een jonge neushoorn. Hij besluit het dier mee te nemen naar De Nederlanden, maar heeft geen idee wat hij zich daarmee op de hals haalt. 

Bij een bevriende drukker in Leiden laat hij affiches maken om betalende bezoekers naar kermissen en jaarmarkten te trekken. Nieuwsgierigen stromen toe om het in die tijd nog onbekende dier te bewonderen. Geleerden bestuderen haar nauwkeurig en kunstenaars zijn gefascineerd door haar plooien.

Al gauw blijkt het voor Douwe een lucratieve bezigheid en neemt hij ontslag bij de VOC. Dan wordt het ook tijd om de grens over te trekken. Behalve boeren en burgers maken ook bepruikte en geparfumeerde edellieden en vorsten hun opwachting bij het monstrueuze dier. Zo reist Douwe Mout zeventien jaar lang met Clara door Europa en wordt de neushoorn een hype, een fenomeen dat je gezien moet hebben!

Over de Auteur

Agnita de Ranitz (Den Haag, 1952) studeerde kunstgeschiedenis en egyptologie aan de École du Louvre en de Sorbonne in Parijs en was werkzaam in het Allard Pierson Museum te Amsterdam. Na haar huwelijk ging ze in Frankrijk wonen, waar ze dertig jaar pianoles gaf en actief was als gemeenteraadslid in haar woonplaats l’Étang-la-Ville.

In 2016 debuteerde Agnita met de roman De vrouw op het perron, gevolgd door de historische roman Kom Atir kom (2020) en de daarop geïnspireerde reisgids In de voetsporen van Zarafa (2021). Eind september 2022 verschijnt haar nieuwe historische roman Clara, de eerste neushoorn in Nederland