Persbericht

Agnita is beschikbaar voor interviews. 

Persbericht

Tegen het advies van vriend en vijand in trekt de eigenzinnige 55-jarige zoöloog Geoffroy Saint-Hilaire in 1827 te voet met een giraf van Marseille naar Parijs.

Op 9 maart a.s. verschijnt t.g.v. de Boekenweek met het thema ‘Rebellen en Dwarsdenkers’, de nieuwste titel van Uitgeverij de Brouwerij.
Hierbij vragen wij aandacht voor deze spectaculaire gebeurtenis, een waargebeurd verhaal uit 1827, op meesterlijke wijze vertolkt in de historische roman van Agnita de Ranitz:
‘KOM ATIR KOM’ 
 
Achtergrond:
Sinds mensenheugenis is het traditie dat vorsten en wereldleiders elkaar over en weer geschenken aanbieden, zoals kunstwerken, edelstenen en sieraden. Enkele jaren geleden bood Koning Willem-Alexander de president van Venezuela Maduro een kaasschaaf aan.

Ook dieren zijn altijd een geliefd object en zij worden nog steeds, ondanks internationale gedragscodes, aangeboden. In 1977 loopt een leeuwtje op het bordes van de residentie van president Giscard d’Estaing, een cadeautje van de president van Mali. In 2018 schenkt president Macron een paard aan zijn Chinese ambtsgenoot Xi Jinping en wordt Poetin voortdurend gepaaid met zijn lievelingsdier, de hond. Sinds enkele jaren getuigt China van zijn vriendschap om overal panda’s uit te delen, weliswaar in bruikleen. We noemen dit de panda-diplomatie.

In 1826 stond Mohammed Ali, de pasja van Egypte, op het punt Athene aan te vallen om zijn territorium uit te breiden. Omdat eventuele inmenging van het Franse leger zijn plannen wel eens kon dwarsbomen, bedacht de pasja een opmerkelijk smeermiddel om de gemoederen te sussen. Hij bood de Franse koning Karel X een diplomatiek geschenk aan: een giraffa camelopardalis, die hij per boot vanuit Alexandrië naar Marseille stuurde. Het was de eerste giraffe die voet op Franse bodem zette!

Over het boek:
Kom Atir kom is een historische roman, gebaseerd op de legendarische voetreis die volgde om de giraffe bij de koning te krijgen. Tijdens de 42 dagen durende tocht van Marseille naar Parijs wandelt de lezer mee met de twee hoofdpersonen die de giraffe begeleiden. De een is de gerenommeerde zoöloog op leeftijd Etienne Geoffroy Saint-Hilaire, katholiek en bekend met het mondaine Parijse leven. De ander is de jonge dierenverzorger Atir, opgegroeid in een Soedanees dorp, moslim en voormalig slaaf.

De reis van bijna 900 kilometer verloopt niet zonder hindernissen. Het bonte gezelschap van dieren en begeleiders trekt door dorpen en steden, geflankeerd door een niet te stuiten mensenmassa die van heinde en verre het ‘vriendelijke monster’ uit Afrika komt bewonderen.

Uitgebreide informatie en het aanvragen van een recensie exemplaar bij de uitgeverij: info@brainbooks.nl 
Met vriendelijke groet,
Henriette Faas
06-14355433
Uitgeverij de Brouwerij | Brainbooks.nl