Wie is Agnita

Agnita de Ranitz (*1952, Den Haag) studeerde kunstgeschiedenis en egyptologie aan de École du Louvre en de Sorbonne in Parijs en was werkzaam in het Allard Pierson Museum in Amsterdam. Na haar huwelijk ging zij in Frankrijk wonen, waar ze dertig jaar pianoles gaf. Daarnaast is zij beeldhouwster en neemt met haar bronzen deel aan tentoonstellingen. Twintig jaar zetelde Agnita in de gemeenteraad van l’Etang-la-Ville.

Enkele korte verhalen zijn in bundels opgenomen. Haar debuutroman De vrouw op het perron (Uitgeverij Brevier/ Aldo Manuzio), verschenen in 2016, werd goed ontvangen.

Haar tweede roman Kom Atir kom verscheen tijdens de Boekenweek van 2020. bij Uitgeverij De Brouwerij | Brainbooks

Om zich op Kom Atir kom voor te bereiden reisde ze naar Kenia om de giraffen in hun natuurlijke omgeving te observeren en volgde ze dezelfde route van Marseille naar Parijs. In 2021 verscheen de reisgids: In de voetsporen van Zarafa.

Op 1 oktober 2022 verscheen de roman Clara de eerste neushoorn in Nederland
Agnita’s laatste drie boeken verschenen bij Uitgeverij De Brouwerij | Brainbooks.

Uitgaven:

Romans:

Korte verhalen:

De zwarte agenda Kaviaar Je stevige stam

Column in Schrijver in Frankrijk (28 maart 2020): Met een giraffe door Frankrijk

Column in Schrijver in Frankrijk (18 aug. 2021): Reizen in de voetsporen van Zarafa

Artikel in Magazine En Route (aug. 2022); Op hoge poten naar Parijs

8 reacties op Wie is Agnita

 1. Wiete Couvret zegt:

  SUPERLEUK ik ben trots dat dat mijn vriendin is!!!

  Geliked door 1 persoon

 2. Chapeau, lieve vriendin. Jaloersmakende veelzijdigheid! Ben benieuwd, liefs Elisabeth

  Geliked door 1 persoon

 3. Tatache van der Peijl-deRanitz zegt:

  Blij en trots, dat “het ei” gelegd is! Mooie omslag! Je zusje Tatache

  Geliked door 1 persoon

 4. Riet Aalbers-Corstiaensen zegt:

  Fantastisch om te lezen wat er van de kleindochter van mijn buurvrouw in Wageningen geworden is. Ik herinner me de logeerpartijen en de schommel op zolder!
  Proficiat met je laatste boek, waarover ik hoorde bij Vroege Vogels op 29 januari jl. Groet, Riet Corstiaensen.

  Like

  • Dag Riet. Dat is leuk een bericht van je te krijgen. Ik herinner me nog goed je familie. Je had toch een heleboel zusjes en broers?

   Like

  • Wat een leuke verrassing een berichtje van je te krijgen! Ik herinner me nog goed je familie in het huis op de hoek. Je had toch een heleboel zusjes en broers? Ik logeer bij Ariane, mijn 4-jaar jongere zusje. Leuk dat je me op Vroege Vogels hoorde. Hartelijke groet, Agnita

   Like

   • Riet Corstiaensen zegt:

    Dag Agnita, Wat leuk dat je je ons gezin herinnert. Ja, een groot gezin, vier jongens en vijf meisjes. Ik herinner me onze buurvrouw, jullie grootmoeder mevrouw Van IJzendoorn. Geregeld vroeg ze onze moeder om een van de meisjes te sturen om voor haar naar de brievenbus te gaan. Dan lag er vaak een lekker snoepje klaar. Wij, mijn jongere zusje Corrie (1955)en ik (1951) mochten soms komen spelen als de kleindochters Agnietje en Arjaantje kwamen logeren. Jullie waren iets jonger dan wij. Onze zus Nellie woont nu in het huis op nr. 2, dus we komen geregeld nog in Wageningen aan de Otto van Gelreweg. Erg leuk om even terug te kijken naar mijn jeugd. Hartelijke groet, Riet Aalbers-Corstiaensen

    Verzonden vanaf mijn Galaxy

    Like

   • Dag Riet, Jullie voornamen herinner ik me nog. Ik kom uit 1952 en Ariane 1956. Alles begint me te dagen. 9 kinderen, daar was ik altij van onder de indruk. Sliepen er niet een aantal op zolder? Op een plank op grote wielen verkochten we bosjes van uit de ligusterstruik geplukte bloemetjes, herinner je je dat nog? We deden grote zaken! Bijzonder dat Nellie er nu woont! Hartelijke groet, Agnita

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s