Foto’s: Binnenkort meer!

De Durance

Voor dit hoofdstuk interviewde ik Denis, kleinzoon van een houtvlotter op de Durance: ‘Tot aan het eind van de 19e eeuw brachten houtvlotters van het voorjaar tot in de herfst hout over de 260 kilometer lange bevaarbare Durance naar Marseille. Het begin van de 19e eeuw was de gouden eeuw voor dit transport van hout, bestemd voor de marine en de huizenbouw. De tocht duurden meestal 3 tot 4 dagen. In 1827 voeren ze zeker langs Saint-Andiol. De breedte van de rivier en de gevaarlijke stroom die hier stond bemoeilijkten dit werk, dat ze soms met hun leven moesten bekopen.’

De rivier de Durance is tegenwoordig door dammen gekalmeerd, maar in de tijd dat Saint-Hilaire en Atir hier voor de rivier stonden was de rivier woest:

Saint-Hilaire: ‘Juist als ik even wil neerstrijken vanwege mijn pijnlijke rug, hoor ik een kreet. Atir wijst naar twee door het woeste water meegesleurde vlotten. Ik schiet overeind en constateer dat ze ieder moment tegen de rotsen te pletter kunnen slaan. Een paar mannen doen met twee riemen voor en achter verwoede pogingen om de sterke stroom te beheersen, maar het lijkt hopeloos. ‘Boomstammen, gebruikt voor de huizen- en scheepsbouw, worden op deze manier van de Alpen naar de Middellandse Zee vervoerd. Houtvlotters binden stammen aan elkaar en bouwen zo een vaartuig. Soms vervoeren ze ook nog eens leisteen, marmer, zakken graan en spelt, en incidenteel passagiers. De lange riemen, die ze voor en achter aan het vlot binden, gebruiken ze als roer om het gevaarte te sturen. Stevelen heet dat.’ ‘Het oogt gevaarlijk.’ ‘Toch doen ze het zo al generaties lang,’ weet de burgemeester te vertellen.’
Atir: ‘Het water schuimt, ik heb nog nooit zo’n krachtige stroom gezien. Ineens ontdek ik een groep mensen op een vlot, gemaakt van boomstammen. Ze kunnen zo omslaan en in het bruisende water belanden. Op een golf schieten ze voorbij. Ik hoop dat het goed afloopt. Insjallah.’

Atir en Hassan

Er is vrijwel niets bekend over Atir, een echt portret bestaat niet. Dat gaf mij als auteur de vrijheid de personage te creëren. Wel dook er enige jaren geleden een portret op, verondersteld te zijn van Hassan El Berberi, de bedoeïen, die hoofd dierenverzorger van Zarafa was. Het olieverfschilderij is toegewezen aan de Franse schilder Alexandre-François Caminade, (1783 – 1862).

Hassan?

ALEXANDRIE 30 September 1826

4779bb79cd79985aee18d6fe3e7230ae
Op 30 september 1826 vertrok de giraffe op een Sardijnse driemaster de ‘Due Fratelli’ uit Alexandrië. Kapitein Manara ontving 40.600 franken om het diplomatieke geschenk van de pasja van Egypte naar Marseille te vervoeren. – – Spotprent in de Charivari
________________________________________________________

FRANKRIJK: 14 november 1826

giraffe-in-marseille-vieux-port-copie-8
“In de late avond loopt er een vreemd schepsel door de straatjes van Marseille. De huizen staan dicht op elkaar. Het ruikt naar brandend hout en naar eten, knoflook. De hoeven klepperen op de kasseien. Een luik wordt piepend geopend, een man roept iets. Er schiet een kat in een half openstaand kelderluik. Behalve een huilende baby en af en toe een blaffende hond, is het stil, opvallend stil. Ik heb de muezzin voor het avondgebed nog niet gehoord.”
______________________________________________________________________________

MARSEILLE: vertrek 20 mei 1827

 

Zarafa the Giraffe

Vandaag 20 mei, bijna 200 jaar geleden verlaat in aller vroegte een eigenaardige stoet Marseille richting Aix-en-Provence. Voorafgegaan door gendarmes te paard met missie de weg vrij te maken, de commandant met enkele van zijn mannen, twee melkkoeien met koeherder, loopt een oude man in pandjesjas en hoge hoed. Daarachter proberen mannen zowaar een gigantisch monster aan een leidsel in toom te houden. Ten slotte sluiten paard-en wagen met kooi en vier gendarmes te paard de rij. Dit hoogst merkwaardig schepsel schijnt een cadeau te zijn van de Pasja van Egypte aan koning Karel X in Parijs.Geen van de protagonisten heeft enig vermoeden welke beproevingen hen tijdens de reis te wachten staan.

_______________________________________________________________________________

LYON 6-8 juni 1827

Een giraffe wandelt door de straten van Lyon. Ze blijft daar 3 dagen om te rusten en met haar begeleiders door de stad te paraderen.
Het succes is overweldigend. Plaatselijke kranten staan er bol van en berichten dat er 30.000 mensen van heinde en verre toestromen om het vriendelijke monster uit Afrika te aanschouwen.
Maar op 8 juni vindt er een drama plaats…

juni 1827 Een giraffe wandelt door de straten van Lyon

Le précurseur 7 juin 1827

__________________________________________________________________________________

MACON 13 juni 1827

Een bijzondere ontdekking tijdens mijn voorbereiding!

Om me in de historische tocht in te leven trad ik in de voetsporen van de giraffe en volgde in dezelfde periode, dezelfde route van Marseille naar Parijs die zij met de Franse zoöloog Saint-Hilaire en de Soudanees Atir in 42 dagen te voet aflegde.

Op 13 juni in een hotel in Mâcon waande ik me zelfs in dezelfde kamer als Saint-Hilaire en ging op zoek naar stallen waar de giraffe de nacht had kunnen doorbrengen en ontdekte luchtgaten in de 4 m. hoge staldeuren!

“Als ik wegloop om nog wat vers stro te halen zie ik Youssef de luchtgaten bekijken die op vier meter hoogte in de staldeuren zijn gezaagd. Hij klimt nieuwsgierig op een ladder en schuift het luikje ervoor open en dicht.
‘Waar dient dat voor?’ roept hij.
‘Voor Zarafa, om zo nu en dan haar neus naar buiten te steken!’ roep ik hem lachend toe terwijl ik de kruiwagen leeg.”

_____________________________________________________________

Villeneuve Saint-Georges 30 juni

Z avec 2 accompagneurs copie
“Voor het smeedijzeren hek van het kasteel overhandigt een kind me een tekening. Het joch heeft een rode kleur op zijn wangen van de spanning. Ik laat de escorte even stoppen. Het is een aardig portret van de giraffe met Hassan en Atir. Hij heeft ze beiden in pofbroek met tulband gestoken. Ik vraag naar zijn naam en hij stamelt ‘Chassériau, voornaam Théodore’.”

 
Chassérieu portret

Théodore Chassériau, bekend Frans schilder zag op 8-jarige leeftijd de giraffe voorbijlopen. Hier een zelfportret, als 16-jarige.
_______________________________________________________________________________